top of page
  • Writer's pictureFrancesc Martínez-Olmo

Els moviments estudiantils universitaris al Paraguai

Acabem de publicar un capítol de llibre on comentem els èxits i fracassos dels moviments estudiantils paraguaians i el seu impacte a les polítiques públiques del país.

Al Paraguai, com als altres països d'Amèrica Llatina, la major part de les transformacions i conquestes socials es van donar després de la lluita dels sectors organitzats en moviments, que discrepaven de les polítiques i estructures imperants a cada moment històric.

La investigació que presentem se situa en aquest context amb l'objectiu d'analitzar la incidència de les demandes i reivindicacions històriques del moviment estudiantil universitari paraguaià en la formulació de polítiques públiques adreçades al sector. El període de revisió teòrica i documental dels fets va des del 2015 fins al 2020.

De la revisió teòrica realitzada, és important ressaltar, per una banda, que les conquestes dels moviments estudiantils de la Universitat Nacional són el resultat d'una acumulació històrica, on les denúncies de corrupció, l'arbitrarietat i l'anhel d'una veritable reforma universitària amb una educació gratuïta, pública i de qualitat –sumats a la fallida del model educatiu que regeix– són reivindicacions anhelades per totes les generacions, però, per contra, segons els fets narrats, es podria suposar el fracàs d'una veritable reforma universitària provocat per problemes d'arrel que són persistents i encara prevalen.


Ibáñez-Torales, C. [Clara], & Martínez-Olmo, F. [Francesc]. (2022). Logros y fracasos de los movimientos estudiantiles universitarios en Paraguay. En J. M. [José M.] Esteve Faubel, A. [Aitana] Fernández-Sogorb, R. [Rosabel] Martinez-Roig, & J.-F. [Juan-F.] Álvarez-Herrero (Eds.), Transformando la educación a través del conocimiento (pp. 624-633). Octaedro. https://ja.cat/Transformando-la-educacion

4 views0 comments
bottom of page